Äventyr Drama

Edward Scissorhands

9

I den till synes perfekta förorten Suburbia börjar en av Tim Burtons allra bästa filmer. Villorna är uppradade med preussisk precision i praktfulla pastellfärger. Den amerikanska drömmen är högst närvarande, även om Peg (spelad av Dianne Wiest) börjar inse att det snarare är en mardröm med att allt alltid skall vara så helylle och präktigt.

I samma veva dyker Edward Scissorhands upp. Han är inte riktigt som andra pojkar utan mer av ett oavslutat cybernetiskt experiment. Han rör om rejält i grytan, högst ofrivilligt men ändå, men snart börjar till och med de konservativa tanterna inse fördelen med en kille som kan klippa buskar och träd till roliga figurer. Och Pegs dotter Kim blir kär förstås.

Få har väl undgått att Johnny Depp spelar Edward Scissorhands, och han passar utomordentligt för denna roll. Han och Winona Ryder (Kim) känns som ett helgjutet par, vilket de var i några år i verkligheten också.

Musiken är strålande, som vanligt av Danny Elfman. Men faktum är att den nästan Scissorhands-bildlike Robert Smith från The Cure” var tillfrågad att göra musiken. Han hade dock inte tid.

En av Burtons tidiga alster, kortfilmen”Vincent”, handlar om en pojke som vill bli Vincent Price och där minsann den riktige Vincent Price stod för berättarrösten. Burtons beundrande av den gamle skräckfilmspionjären medförde en specialskriven roll för honom som uppfinnaren. Något som faktiskt blev hans sista filmroll dessutom.

”Edward Scissorhands” är en fantastiskt vacker och sorglig saga som jag även tror är min favorit bland sagor på vita duken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.