Drama

En liten film om konsten att döda

8

”En liten film om konsten att döda” är en film av Krzysztof Kieslowski, och det borgar får både kvalitet såväl som svårmod. Och detta är en resa som är allt annat än munter.

Vi får följa några få personer i deras mestadels gråa vardag. En man läser till advokat. En taxiförare åker runt och är allmänt sur. En ung man kommer till staden med till en början okänt uppdrag. Det hela eskalerar till en mycket detaljerad våldsskildring, där taxiföraren till slut dräps av den unge mannen. De olika livsödena knyts sedan ihop när advokaten längre fram försvarar den unge mannen.

En elegant manöver i filmen är att det inte ges någon förklaring till mordet på taxiföraren. Motivet är oklart, och Kieslowski ger därmed inte åskådaren några svar på varför denna händelse sker. Följden av de kvarstående frågorna är att det blir mycket svårare att förhålla sig till avrättningen som sedermera blir verklighet. Lysande filmskapande.

Som kuriosa kan sägas att Kieslowski med denna film lyckades påverka myndigheterna i Polen till den grad att utövandet av dödsstraff stoppades under 5 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.