Drama Thriller

En studie i brott

7

”En studie i brott”, eller ”Vertigo” som är det lite mer slagkraftiga originalnamnet, från 1958 är en klassiker av skräckmästaren själv, Alfred Hitchcock. Denna film är dock ingen utpräglad skräckfilm utan mer av en deckarhistoria med lite thriller-inslag.

I huvudrollen ser vi Hollywood-giganten James Stewart spela mot bland annat vackra Kim Novak och Barbara Bel Geddes (mest känd som Ellie Ewing i ”Dallas”).

Stewart spelar en expolis som pensionerats på grund av höjdskräck. Han dras in i en mystisk historia som slutar lite abrupt med en kvinnas död. Men det är något som inte stämmer, och berättelsen går vidare.

Med ganska enkla medel skapar Hitchcock en ytterst suggestiv stämning (tänker exempelvis på Stewart körandes bil med San Franciscos vägar i bakgrunden, vilket på pappret inte borde vara speciellt intressant men här blir det minsann spännande), och när Hitchcock plötsligt även använder psykadeliska effekter blir man faktiskt ganska skärrad. Det är helt klart en film som fortfarande håller trots åldern.

En del av scenerna känns förresten igen från Mel Brooks parodi ”Det våras för galningarna”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.