Drama

Factory girl

6

Sienna Miller är tyvärr mest känd för att figurera i skvallerpressen och att hon är ihop med och ibland inte ihop med Jude Law. Hon är dock en helt okej skådespelare när hon får chansen och i ”Factory Girl” tycker jag ändå att hon gör ett bra jobb. I alla fall stundtals, ibland känns rollen henne lite övermäktig.

För det är en ganska svår roll att spela, Edie Sedgwick, en av Andy Warhols favoriter under en kortare period under 60-talet. Det är en verklighetsbaserad historia om denna unga kvinna från fint hem med konstnärsdrömmar som hamnar hos Andy i hans ateljé i New York, The Factory. Här samlas allsköns konstnärer, musiker, knarkare och andra fria själar som många ingår i Andys privata entourage. Här skapas konst, musik och högst avantgardistiska filmer med till synes helt förvirrat innehåll. Warhols favoritband Velvet Underground flashar förbi också med lite sköna toner.

Edie och Andy får i alla fall ett par bra och intressanta år tillsammans, men sen slits deras relation sönder, kanske av droger, kanske av svartsjuka.

Guy Pearce gör en hygglig insats som blek och dryg Warhol och Hayden Christensen dyker upp som Edies eventuella älskare Bob Dylan. Dylan såg dock till att filmmakarna inte fick nämna hans namn, men det är inte så svårt att räkna ut vem som Hayden porträtterar.

På det hela är ”Factory Girl” en helt okej film även om den riktiga historien fascinerar mer än själva filmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.