Drama Krig

Falskmyntarna

8

”Falskmyntarna” är baserad på en verklig händelse under Andra Världskriget. För att sänka de allierades valutor satte tyskarna igång Operation Bernhard som gick ut på att prångla ut så mycket falska pund- och dollarsedlar som möjligt. För att lyckas med detta knöt de till sig duktiga yrkesmän, kriminella såväl som vanligt hederligt folk, men med den egenheten att det handlade om arbete som utfördes i koncentrationsläger och av internerade judar.

”Falskmyntarna” tilldelades en Oscar för bästa utländska film 2008, och som bekant är ”kamp mot nazism”-filmer ett relativt säkert grepp om man vill blidka den juryn. Filmen är förstås väldigt välspelad, i synnerhet av huvudrollsinnehavaren Karl Markovics, men samtidigt tycker jag att filmen saknar den där överväxeln som krävs för att det skall bli helt magiskt.

En del hemskheter är oundvikliga i dessa miljöer, fångarna fick minsann veta att de levde så länge de just gjorde det. Det otäcka för just dessa fångar är uppenbart den konflikt som ligger i att utföra kvalificerat arbete för sina bödlar och som dessutom väldigt konkret hjälper nazimakten till ett monetärt maktövertag. Många har redan fått sina liv raserade och familj och barn mördade och känner att de inte har något att leva för. Andra är fast beslutna att komma därifrån levande. Hur mycket är man villig att riskera för att sabotera och förhala?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.