Thriller

Fargo

9

Fargo är en liten håla någonstans i Minnesota. Stället vimlar av gamla svenskättlingar och detta påminns man ganska tydligt med både de svenskklingande efternamnen såväl som deras engelska uttal. I filmen ”Fargo” förstärks denna känsla ytterligare av folkmusiken som filmmusiken baseras på och inte minst att Peter Stormare är med, återigen som en mycket störd karaktär.

Berättelsen är signerad bröderna Coen och det är en kvalitetsstämpel i sig. Trots att historien är påhittad påstås den vara baserad på en verklig händelse och javisst, helt otänkbar story är det inte. Från början kretsar handlingen kring ett försäkringsbedrägeri, men sen följer en kidnappning som går snett och våldet eskalerar.

Trots att handlingen i ”Fargo” är intressant är det skådespelarna som gör det till det mästerverk det faktiskt är. William H Macy som den hunsade, timide lille mannen som inte riktigt vet vad han ger sig in i när han iscensätter en kidnappning, Frances McDormand som den gravida poliskvinnan som helt enkelt inte ger sig förrän allt är löst, Steve Buscemi som pratglad galning utan speciellt många spärrar och Peter Stormare som fullfjädrad psykopat. Även om Stormare sällan får speciellt krävande roller är han onekligen en mästare på att muttra repliker och bete sig udda. Till dessa huvudkaraktärer finns det en hel uppsättning av störtsköna biroller som alla spelas med bravur.

”Fargo” är en mycket dyster skildring med kolsvart humor, men trots detta finns en värme ständigt närvarande i det iskalla Minnesota.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.