Drama

Fatherland

6

I denna film från 1986 dramatiseras den östtyske musikern Gerulf Pannachs liv av regissör Ken Loach. Huvudrollen görs faktiskt av den riktige Gerulf även om han i filmen går under namnet Klaus Dittemann. Pannach är förövrigt ganska porträttlik en skäggig Russel Crowe och rosslar fram sina repliker på ungefär samma sätt.

Som politisk textförfattare är livet i Östberlin inte speciellt lätt, och Klaus blir tvingad att lämna för Väst för att kunna jobba. Det tillåter den östtyska apparaten, och det känns lite märkligt att de gör det så pass lättvindigt. Möjligen vill de skydda sitt folk från Dittemann/Pannachs uppviglande musik, men å andra sidan hade väl knappast Stasi svårt för att låta sådana människor försvinna?

Tanken är att Dittemann skall skriva kontrakt med ett skivbolag, men han håller hårt i sina ideal och just kontrakt är inte något som denne frihetspropagerande konstnär är så förtjust i. Det hela mynnar istället ut i en jakt efter hans far som tidigare flytt till väst och lever nu under ett annat namn i England.

Amatörskådespelaren Pannach gör rollen som sig själv mycket trovärdigt vilket förstås inte är en självklarhet. Filmen börjar bra, medan andra halvan blir lite för splittrad tyvärr. Givetvis pluspoäng för att soundtracket innehåller Depeche Modes ”Master and Servant”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.