Komedi

Fest i byn

6

Då var det dags att sätta tänderna i Tati-boxen. Jacques Tatis första långfilm är ”Fest i byn” som visade sig handla om dels en fest (nähä) men framförallt om hur post delas ut. Mannen i fokus är nämligen brevbäraren Francios spelad av Tati själv, som efter att ha sett en reklamfilm om det effektiva amerikanska postverket beslutar sig för att cykla runt och leverera post med tokhastighet. Naturligtvis kommer en del brev och paket fram på ganska så spektaulära sätt. Han har också en förmåga att alltid cykla in i höns, grisar och andra kreatur vilket kanske var extremt roligt på denna tid.

Filmen lever högt på sin slapstickhumor, det känns både Charlie Chaplin och Helan & Halvan stundtals. Handlingen är på något sätt underordnad scenerna så första halvan av filmen är rörig och inte speciellt upphetsande. Den tar sig mot slutet dock.

Men på extramaterialet hittar man minsann 3 kortfilmer som faktiskt är mycket sevärda. Framförallt ”Skolan för brevbärare” som är en föregångare till ”Fest i byn” och här hittar man de flesta roliga scener som långfilmen använder. Tempot är betydligt högre i kortfilmen och handlingen något mer balanserad så den får ett högre betyg än långfilmen faktiskt. De andra kortfilmerna, ”Träna upp din vänsterkrok” och ”Kvällskursen” är också värda att titta på där den förstnämnda är lite mer rak på sak och den sistnämnda mycket märklig, och eventuellt utstuderat tråkig för att det hela skall bli roligt. Jag vet inte riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.