Drama

Führerns elit

8

Vid sidan om det mer kända Hitler Jugend fick bättre bemedlade och välartade ungdomar vistas vid skolor (NaPolA) runt om i Tyskland där de utbildades för att bli führerns elit. Tanken var att dessa människor senare skulle bli utposterade runt om i världen allteftersom det Tredje Riket expanderade. Det är på en sådan skola som handlingen i ”Führerns elit” tilldrar sig.

Recensenter verkar gilla att dra paralleller till den svenska Ondskan och visst finns det vissa liknelser. Handlingen utspelar sig på en sluten internatskola där eliten (för att inte säga arierna) huserar. Sport är en central del i båda berättelserna. Men där ondskan i ”Ondskan” inte sällan uppstår bland eleverna sinsemellan är det i Führerns elit” de vuxna, lärarna, militärerna och föräldrarna som pressar ungdomarna till olycka. Det är påtagligt att studenterna vid NaPolA hade mer disciplin och ömsesidig respekt för varandra. En stor skillnad är naturligtvis att Tyskland låg i krig och det var nog så stressande för en ung man med överhängande risk att hamna vid en olämplig front.

Handlingen i filmen är ganska förutsägbar, i synnerhet vid de mer olyckligare partierna, men skådespelarna är bra och fotot vackert vilket gör det hela till en fin gestaltning av denna del i Tysklands historia.

Det är en ung regissör vid namn Dennis Gansel som gjort ”Führerns elit” och det kan mycket väl komma mer bra film från denna man.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.