Drama Komedi

Fisher King

8

Regissör Terry Gilliam har med ”Fisher King” återigen åstadkommit en modern saga, precis som i de myckat andra fantasifulla filmer han brukar göra (Brazil, Twelve Monkeys, Fear and loathing in Las Vegas för att ta några exempel).

”Fisher King” är dock till skillnad från ovan nämnda andra Gilliam-produktioner något gladare i tonen.

Jeff Bridges, som den frispråkige, coole, Howard Stern-aktige radioprataren, trasslar till livet något och hamnar i sällskap med en annan kille, uteliggaren Robin Williams som trasslat till sitt liv ännu mer. Han har nämligen tagit sig en ny identitiet som riddare och mitt i New York är övertygad om att den Helige Graalen måste införskaffas. Terry Gilliam lyckas här alltså få en mycket tydlig referens till sin Monty Python-bakgrund.

Nåväl, Robin och Jeff är lysande i sina tolkningar men kvinnorna i filmen, framförallt Amanda Plummer, är också dessa härliga att se.

”Fisher king” är en ”må bra”-film som eventuellt kräver en viss stämning för att man skall uppskatta den fullt ut. Filmen innehåller dock en hel del scener som är omöjliga att tycka illa om (Robin är verkligen fantastisk i sådana här roller) men också filmmässigt finns det höjdpunkter som exempelvis valsscenen på tågstationen. Lysande av Gilliam som onekligen är expert på att blanda olika tillvägagångssätt att filma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.