Action Krig

Flags of Our Fathers

6

Clint Eastwood har på senare år bevisat att en är en rusktigt duktig regissör, Mystic River och Million Dollar Baby är bland annat bevis på det.

Att man misstänkte att ”Flags of our fathers” bokstavligt skulle vara en flaggviftande, patriotisk och väldigt amerikansk film visade sig vara en ganska överdriven farhåga. Visst handlar själva filmen om den nationalistiska våg av stolthet över USAs åstadkommanden i kriget. Men Eastwood går inte in i någon fälla att försöka göra ”Flags of our fathers” till en drypande och dryg film, fokus ligger snarare på hur en nation kan manipuleras och baksidan av att vara utnämnd nationalidol utan att man själv riktigt förstår varför.

Själva fotot som filmen handlar har en omdebatterad historia då det fotografi som blev känt för världen var arrangerat. Alla de som inte var med i den första resningen av flaggan på Iwo Jima var med i det arrangerade fotot vilket ledde till en viss skam när USAs regering hyllade fram fädrar och mödrar från familjer som kanske inte skulle ha den äran.

”Flags of our fathers” är en väldigt vackert producerad film men jag fastnar inte riktigt för den. Jag vill dock påpeka att jag var tvungen att se filmen under en period av ett par dagar (blir ibland så med småbarn) och detta gjorde att rytmen kan försvunnit på vägen.

Jag har dock känslan av att tvillingfilmen Letters from Iwo Jima som är filmad ur japanernas synvinkel håller en högre klass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.