Komedi

Flickan ovanpå

6

”Flickan ovanpå” är en komedi från 1955 med Marilyn Monroe som den lysande stjärnan. Hon spelar en mycket förförisk kvinna som flyttar in ovanför en gift man som har frugan och sonen ivägskickade på semester.

Mannen i fråga i egenskap av huvudrollsinnehavare driver filmen framåt med sina smått neurotiska monologer som han för med sig själv och publiken. Det är tydligt att filmen är en adaption av en pjäs.

Han är förstås rädd för att vara otrogen mot sin fru, men börjar väga för- och nackdelar och dra upp olika scenarion. När han blir övertygad att även hans fru är otrogen känner han dock att han också minsann får gå över gränsen.

Originaltiteln ”Seven Years Itch” anspelar på myten eller föreställningen om att de flesta förhållanden börjar knaka i fogarna efter sju år. Och när just en kvinna av Marilyn Monroes kaliber dyker upp sätts förhållanden rejält på prov. Hon gör sin roll riktigt bra med en ytterst avslappnad attityd till sin sexighet. Värre då för mannen som får dåndimpen så fort han tänker på henne.

Filmen innehåller förövrigt den klassiska trottoarscenen där Marilyns klänning blåser upp underifrån från ett tunnelbanegaller. Lite filmhistoria i all sin banala enkelhet.

”Flickan ovanpå” är underhållande och absolut sevärd.

Trivia på IMDb avslöjar att Marilyn var på väg neråt i depressioner och självdestruktivt beteende vilket flertalet missade tagningar och bortglömda repliker vittnade om. Hon skilde sig från baseballspelaren Joe DiMaggio vid tiden för inspelningen också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.