Drama

Flyga drake

8

Boken Flyga drake av Khaled Hosseini är en av de bättre jag någonsin läst faktiskt. Förväntningarna på en filmatisering blir därför höga, eller förhoppningen kanske jag snarare skall säga att inte verket förstörs allt för mycket. Filmen överträffar som bekant sällan en riktigt bra bok.

Det hela är en väldigt vacker och dramatisk berättelse om Amir, en pojke i Kabul och hans vän Hassan. Amirs familj är relativt bemedlad, medan Hassan tillhör familjens tjänare och är dessutom hazar, ett folkslag som behandlas mycket illa av i synnerhet talibanerna. De tidigare oskiljbara pojkarna glider isär på grund av olika tråkiga omständigheter och senare flyttar Amir till USA dessutom. Men en dag återvänder han till Afghanistan för att ta itu med sitt förflutna. Det visar sig att pojkarna har mer gemensamt än vad man kan tro.

Filmatiseringen är mycket bra även om den går lite på tomgång på vissa ställen. Jag misstänker att några av bokens delar helt enkelt gör sig bra mycket bättre i skriven form och att skådespelarna haft lite svårt i dessa scener. Men jag är ändå mycket nöjd med hur de förvaltat bokens historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.