Action Sci-Fi

Flykten från New York

8

Jag kan väl börja med att berätta att ”Flykten från New York” har betytt ganska mycket för mig, både filmmässigt och musikmässigt. Filmen fick mig att ”fastna” i scifi-träsket samt att jag fick upp ögonen för elektronisk musik (som John Carpenter står för själv oftast i sina filmer). Soundtracket till ”Flykten från New York” är i sanning smått lysande, och Carpenter är en mästare på att utnyttja musiken i filmen.

Filmen då? Jodå, den går inte av för hackor. Men med dagens mått mätt när det gäller framförallt specialeffekter känns den väl ganska gammal stundtals. Scenen där Snake skjuter sig igenom en vägg, uppenbarligen byggd av papp, för att kunna hoppa igenom är rätt patetisk exempelvis. Men det uppvägs av en intressant plot, humor (slutet är ju fantastiskt roligt) och en ganska kuslig stämning som byggs upp. Det är en mycket mörk film, det här.

Skådespeleriet är väl sådär. ”Flykten från New York” kan ju mycket väl anses vara Kurt Russels motsvarighet till Christopher Lamberts ”Highlander”. Egentligen rätt sugiga skådisar båda två som råkat hamna i helt rätt film. Men det funkar överlag.

Filmen har egentligen inga direkta svaga partier, utan det är fullt ös från början till slut. En rå liten pärla från 80-talet med andra ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.