Western

För en handfull dollar

6

”För en handfull dollar” är den första, italienska spaghettiwestern och även Sergio Leones och Ennio Morricones första film tillsammans. Som ni vet har de två haft många lyckade samarbeten genom åren.

Det är en remake av Kurosawas ”Yojimbo”, vilket därmed gör att Kurosawa har en till westernfiering av sina samurajfilmer. ”De sju samurajerna” förvandlades som bekant till The Magnificent Seven.

”För en handfull dollar” är också första filmen i vad som kallas ”The Man With No Name”-trilogin. ”För några få dollar mer” och den ”Den gode, den onde, den fule” är de efterföljande filmerna där Clint Eastwood spelar mannen utan namn. Men i denna film säger faktiskt begravningsgubben Joe till Clints karaktär, men det kan ju vara en vild chansning förstås.

Clintan med sin klassiska poncho (dock grön här, i de andra filmerna rostbrun har jag för mig) räddar en stackars familj som hamnat mitt emellan två rivaliserande gäng. Han drar lika snabbt och är lika cool som vanligt. Men det är inte Leones starkaste film direkt rent scenmässigt, han utvecklar sin förmåga märkbart i kommande filmer.

Sen kan man leka med tanken lite hur Eastwoods karriär skulle sett ut om han inte hade fått denna roll överhuvudtaget. Tydligen var det inte mindre än sex som tackade nej till huvudrollen, bland andra Henry Fonda, James Coburn och Charles Bronson. Eastwood lyckas ju verkligen cementera sin westernkarriär (och övriga karriär) med dessa legendariska filmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.