Krig

Full Metal Jacket

8

Stanley Kubrick gör som bekant lysande filmer. ”Full Metal Jacket” är inget undantag.

Den inledande hälften då soldaterna utbildas är fruktansvärt skickligt utformad. Vi får träffa på ett antal meniga som genomför sin grundträning för att bli marinsoldater med uppdrag i Vietnam. Den lätt förståndshandikappade och fete Gomer Pyle (spelad av Vincent D’Onofrio) får utstå häcklande och förnedrande behandlingar då drillsergeant Hartman bestämt sig att göra soldat av honom. Nedbrytningen av Pyle är inte nådig och när sen även hela baracken vänder sig mot honom är undergången nära. När Pyle till slut efter idogt kämpande lyckas få sin stationering som marinsoldat är han bara en mänsklig spillra, och att han skall explodera kommer inte som en chock direkt.

I den andra halvan av filmen befinner vi oss i Vietnam. Matthew Modines karaktär Joker är en kommunistisk krigsreporter som inte tvekar att ifrågasätta kriget och dess vansinnighet.

”Full Metal Jacket” tappar lite energi på slutet i krigsscenerna, men håller en mycket hög nivå ändå (den första halvan är dock min favorit). Men hela filmen är kryddad av underbara citat och legendariska replikskiften finns det gott om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.