Skräck

Funny Games

8

Med Michael Haneke kan man räkna med att det är misär och olycka som handlingen kretsar kring. I ”Funny Games” får man en lektion i vad som kan hända om några helt enkelt vill jävlas med en. Utan några som helst moraliska spärrar driver de en familj först till vansinne och sedan deras undergång. När man tror att det inte kan bli värre är det precis vad det blir.

Totalt mörker och sadism. Sjuka människors vilja att förstöra, döda och spela ett psykologiskt spel som river ner allt vad humanitet står för.

Det är en nattsvart berättelse i princip från första bildrutan. Haneke använder sällan filmmusik så tystnaden blir ytterst påtaglig.

Det förefaller som Haneke är fascinerad över att gestalta det meningslösa våldet, och han gör det med en osedvanlig skärpa. Men man sitter med en klump i magen och tvivlar nästan på vad man får se. Att det rör sig om en skicklig regissör, duktiga skådespelare och sammantaget en bra film råder det dock inga tvivel om.

Som pappan i familjen som drabbas ser vi Ulrich Mühe som var fantastiskt bra även i De andras liv, i övrigt är det en ganska okänd ensemble.

Haneke gjorde förövrigt en remake på filmen 2007 för den amerikanska marknaden med bland annat Tim Roth. Varför de inte kan nöja sig med den europeiska varianten är som vanligt höljt i dunkel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.