Drama Thriller

Gomorra

7

”Gomorra” är baserad på en omdebatterad bok av Roberto Saviano. Boken blev uppmärksammad då den avslöjade hur den riktiga maffian Camorran arbetar i Neapel. Har förvisso inte läst boken, men filmen bjuder i alla fall inte på några direkta överraskningar om maffians verksamhet. Det är skum och otillbörlig sophantering, textilfabriker som kopierar dyrare varumärken, knarkhandel och mördande rivalitet mellan diverse gäng.

Möjligen avslöjas mer detaljer i boken som platser och företagsnamn, då kan jag förstås förstå att Saviano numera har polisbevakning.

Det som särskiljer ”Gomorra” från andra maffiaverk är avsaknaden av romantiserande. Även om det går åt helvete för många även i Scarface, Maffiabröder och Gudfadern o s v framställs oftast gangsters som rätt coola snubbar. Det är inget man finner i ”Gomorra” utan det är föga smickrande miljöer och människor som porträtteras. Allt är väldigt realistiskt filmat vilket närmast skapar en dokumentär känsla stundtals.

Det är också den största invändningen jag har på filmen, det infinner sig nämligen en viss tristess ibland. Möjligen några för många livsöden också som man får följa för att filmen skall hålla ihop helt. Det hade varit bättre att utveckla personporträtten istället och haft färre spår.

Men det är ett intressant drama med några väldigt starka scener.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.