Thriller

Gosford Park

7

”Gosford Park” är ganska svår att förhålla sig till som recensent. Å ena sidan är det en relativt alldaglig handling med en inte ens direkt spännande mordgåta. Men å andra sidan ger filmen en mycket intressant skildring om vad livet som överklass och tjänstefolk i 30-talets England kunde innebära. Det finns en del skådespelare som dessutom är fenomenala i sina rolltolkningar.

Robert Altman är en enastående regissör och i ”Gosford Park” har han en del intressanta angreppssätt. Dels så rör sig kameran i varje scen om än inte mycket alltid. Han har också använt två kameror för att inte skådespelarna skulle kunna agera ”bara” för kameran. I filmen är det också som så att minst en tjänare är synlig i samtliga scener, ett sätt att påvisa hur uppassade herrskap var förr i tiden kan tänkas. Han använder sig också av portabla mikrofoner på alla skådespelare för att skapa en överlappande dialog.

Som sagt så finns det en hel del bra skådespelarinsatser i denna film och skall man nämna några får det blir Helen Mirren som chef bland tjänarna, Stephen Fry som förvirrad polisinpektör som inte får en syl i vädret och Maggie Smith som den oerhört snobbiga gamla tanten. Men det går att nämna många fler. Sen kan jag iofs inte låta bli att älska Adrian Scarborough som den oerhört buttre betjänten. Han är fantastisk på att spela tjuriga karaktärer.

I slutändan får man nog ändå inse att ”Gosford Park” förtjänar ett bra betyg, men man kan inte låta bli att undra varför ändå. Och svaret på den frågan är skådespeleri och regi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.