Thriller

Gran Torino

8

Av Clint Eastwood kan man alltid förvänta sig kvalitet. ”Gran Torino” är inget undantag. Här gör han ett tämligen lågmält men bestämt porträtt av en riktig surgubbe, Walt Kowalski, med uppenbart främlingsfientliga åsikter. Han är dock inte rasistisk, han ogillar precis alla.

En asiatisk familj flyttar in som grannar och det är början på flera olika händelseförlopp. Dels pressar grannpojkens ”kompisar” honom att gå med i deras rätt våldsamma gatugäng, dels närmar sig dottern Kowalski vilket i början är en ytterst frostig relation men som senare utvecklas till ett intressant förhållande baserat på ömsesidig respekt. Och det är stort av Kowalski som inte drar sig för att be prästen dra åt helvete.

Om än en stillsam film finns det något ödesmättat ständigt närvarande. Det är en skicklig stämning som regissör tillika huvudrollsinnehavare Eastwood skapar, och till slut briserar det på ett både nobelt och tragiskt sätt. Om det var ett avsked av Eastwood på filmduken återstår att se, men det kan mycket väl vara så.

Och för er som undrar: Gran Torino syftar på Kowalskis gamla bil vilket inte är så lätt att förstå i landet Volvo om man nu inte är bilnörd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.