Drama Thriller

Gudfadern 2

9

Om första filmen är Marlon Brandos magnum opus är tvåan Al Pacinos. Men också Robert de Niros som axlar rollen som Vito Corleone i tillbakablickarna briljant. Både Brando och de Niro har vunnit Oscar för sina Vito-porträtt vilket är lite anmärkningsvärt. Pacino fick nöja sig med dubbla nomineringar.

Jag hävdar att båda filmerna hålla samma höga klass, men ”Gudfadern 2” innehåller något mer fart och dessutom ger den en intressant bakgrund till Vitos tidiga liv så jag förstår att många hävdar att tvåan faktiskt är något bättre. Men det är hårklyverier, de är båda filmer i världsklass.

I del två bjuds vi på två spår, dels som sagt Vitos tidiga liv och om hur han kom till Amerika, etablerade sig och snabbt steg i rang och dels får vi följa Michael och hans hantering av familjens alla affärer, nu som överhuvud. Det är politiker som skall mutas eller röjas ur vägen, affärsmän som står i vägen måste försvinna och när det uppstår sprickor inom familjen skapas ordentliga dilemman. ”Keep your friends close, but your enemies closer.”

Michael får också kämpa med privata familjeangelägenheter. Systern väljer fel män, och hans egen hustru Kay (Diane Keaton) är måttligt road av de våldsamheter Michaels position för med sig, inte minst med tanke på deras barn Anthony och Mary.

”Gudfadern 2” är en strålande film som följer upp ettan på ett väldigt bra sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.