Drama Thriller

Gudfadern

9

Francis Ford Coppola har med ”Gudfadern” efter Mario Puzos roman skapat filmhistoria. Detta är den film som alla maffiafilmer får finna sig i att jämföras med.

Med repliker som “I’ll make him an offer he can’t refuse” och hästhuvud som rejäl skrämselpropaganda innehåller berättelsen komponenter som är odödliga på filmduken.

Marlon Brando spelar Vito ”Don” Corleone, den grånande gudfadern och överhuvudet i en av de mäktiga maffiafamiljerna. Och som han gör det.

Även om Vito försöker trappa ned brutaliteten och undviker den nya knarkmarknaden dras han obevekligen in i våldsamheter. Det hör till som gangster. Men framförallt är det hans hetlevrade son Sonny (James Caan), som vill göra upp med konkurrerande familjer en gång för alla och dessutom ta del av den lönsamma droghandeln.

Det blir dock Vitos yngsta son Michael (Al Pacino), som egentligen hoppats på en civil karriär bortom maffialiv, som blir den som får städa upp härvan som uppstått.

”Gudfadern” består av fantastiskt skådespeleri och manus, och fotot med långa svepande tagningar är bedrägligt lugn, hela tiden hotar maffians mest otäcka sida att visa sig. Lysande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.