Drama

Guds stad

9

Cidade de Deus, Guds stad. En stadsdel i Rio de Janeiro där de allra fattigaste av de fattiga placeras. Hemlösa, arbetslösa och andra som ingen vill veta av. Självklart finns kriminalitet ständigt närvarande. Och det värsta av allt, det är barn som utnyttjas, hamnar i gäng eller missbruk och helt enkelt trubbas av från ett normalt liv. Hemskt.

Filmen tar sig också an berättandet utifrån barns synvinkel. Vi får följa Wilson Rodriguez, en ung kille med en dröm om att få jobba som fotograf. Han växer upp i en vardag full av rån, död och jakt på pengar och makt. Wilson själv står dock lite bredvid händelserna, han observerar och försöker hålla sig utanför.

”Guds stad” är baserad på verkliga händelser och regissör Fernando Meirelles har skapat en lika fruktansvärd som fantastisk film. Varje bildruta är vacker och brutal. Men trots det nattsvarta finns åtminstone en gnutta hoppfullhet.

Inspelningen gjordes förövrigt inte i det verkliga Cidade de Deus som ansågs för farligt. Men enligt IMDb har regissören sagt att han aldrig hade gjort filmen om han skulle veta hur farligt det var i det närliggande område som de sen valde. Att det är ett hårt liv i den brasilianska slummen är ingen direkt överdrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.