Äventyr

Gullivers resor

7

Jonathan Swift var uppenbarligen en rätt samhällskritisk herre. Inte minst förslaget att fattigt folk borde dräpa sina barn och sälja de som mat till rika för att lösa överbefolkning/matbristproblemet. I Gullivers resor framställs väl kanske inte lika obskyra förslag, däremot anses ju förvisso att mänskligheten i princip är rutten.

Filmen då? För att få ytterligare en berättaraspekt får vi följa Gullivers öden i de smått otroliga historierna varvat med den sammes mottagande i ”nutid” hemma i England. Det här är ganska snyggt gjort, även om det väl egentligen enbart leder till en bi-story som kanske kan anses både svulstig och förutsägbar och antagligen ditlagd för att filmen skall passa ännu bättre som matiné. En invändning jag har mot väldigt många filmer av den här typen är att skådespelarna känns lite stela och att det kan bli lite väl pretantiösa rollporträttsförsök.

Helhetsintrycket är dock att filmen är välgjord, välspelad och en trevlig underhållning. Betänk att filmens 3 timmar aldrig blev speciellt tråkiga och outhärdliga utan man satt istället nyfiket och förundrades över alla fantastiska äventyr. Inte bara det förresten, för själva grundtanken att människan och dess klassamhälle samt beteende i allmänhet inte är speciellt civiliserat får en att tänka till lite. Och sånt gillar vi…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.