Drama

Happiness

9

I slutet på förra årtusendet var Philip Seymour Hoffman verkligen i sitt esse. Han slog igenom ordentligt och blev en av mina absoluta favoritskådespelare på kuppen. Med ypperliga insatser i filmer som The Big Lebowski, Magnolia, The Talented Mr Ripley och Almost Famous var hans plats säkrad bland Hollywoods största. Bland dessa nämnda filmer är ”Happiness” lite märkligt inte lika känd då den åtminstone i mitt tycke är minst lika bra som mästerverket ”Magnolia” exempelvis. Kanske är den lite för kontroversiell för att riktigt få spridning bland den stora massan.

Nåväl, den talangfulle regissören Todd Solondz står bakom ”Happiness” och han har lyckats göra en film som inte bara berör utan även både roar och oroar. Och nämnda Hoffman spelar här en IT-kuf som nog tittat för mycket på porr för sitt eget bästa.

Inget ämne är tabu. Homosexualitet, sexualitet, mord, pedofili, utanförskap, pubertet, masturbation, rädslan att aldrig bli älskad, ja, jag kan förstå att detta inte är en film för den kristna högern i USA. Men det är definitivt en film för dem som älskar film.

Handlingen vävs ihop mycket snyggt av tre systrars liv och familjer. Den äldsta systern uppfattar sig själv som den perfekta kvinnan, modern, älskarinnan med den perfekta familjen men dröjer inte länge innan man fattar att fasaden bara väntar på att rämna. En annan syster är livrädd att någon skall avslöja henne som bluff som författare då hon tycker sig sakna emotionella och empiriska upplevelser av det hon skriver om. Den tredje systern är den som alla pratar tyst om, som ingen tror skall bli något ”när hon blir stor” men som är den som kan gå med stolthet genom livet godhjärtad (om än skör) som hon är.

Alla skådespelare gör verkligen ett fantastiskt jobb och filmen är en fröjd att skåda. Men man får vara beredd på att det inte är en dramakomedi som faller alla i smaken då den svarta humorn bitvis är väldigt svart. Att ge filmen titeln ”Happiness” är uppenbart ett sätt att vara ironisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.