Action Äventyr

Hellboy II: The Golden Army

7

Den första filmen om Hellboy var en överraskande mysig film. Guillermo del Toro är också en mycket duktig regissör, men i Hellboy-filmerna är det framförallt hans känsla för udda karaktärer som lyckas. Filmerna som sådana är dock rätt så medelmåttiga på grund av handlingen och svagt manus. Däremot är de charmiga, och ”Hellboy 2” lyckas lite bättre än första filmen.

Inte minst tack vare tysken Johann Krauss, i dykardräkt, som tappert försöker projektleda Hellboy. Utan större framgång förstås. Det är förövrigt Seth MacFarlane, mannen bakom ”Family Guy”, som förtjänstfullt gör rösten till tysken.

Boven i dramat, prins Nuada, ser ut som Iggy Pop; smal, likblek och långhårig. Dock hanterar han nog svärd bättre än vad Iggy Pop gör.

Handlingen kretsar sig i mytologins domäner, och det är där del Toro hör hemma med sina fantasifulla kreationer. I ”Hellboy 2” är det keltiska myter om bland annat mäktiga kungafamiljer och troll som behandlas. En hel del konstnärlig frihet har förstås tagits manusmässigt, men många namn refererar till befintlig mytologi.

Jag ger filmen ett relativt högt betyg och det är inte för något annat än del Toros skicklighet att skapa stämning (framförallt visuell sådan) och för en och annan underbar replik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.