Drama

Hämnden

8

Hyllad som ”Hämnden” har blivit av de flesta kändes det självklart att se vad Susanne Bier åstadkommit denna gång.

Det är en historia som har två kulisser. Dels får vi uppleva hur läkaren Anton (Mikael Persbrandt) jobbar i ett fältläger någonstans i Afrika. Nog så jobbigt och inte helt ofarligt heller när de lokala gängen terroriserar sina landsmän. Dels får vi se hur Antons son Elias hemma i Danmark mobbas vareviga dag och framförallt skolan är påtagligt oförmögen att lösa situationen.

En dag dyker jämnårige Christian upp på skolan, Elias får äntligen en bundsförvant och Christian visar sig dessutom vara effektiv att neutralisera Elias plågoandar. I själva verket driver han det hela väldigt långt, och det är uppenbart att Christian bär på mycket vrede inom sig.

Det hela är mycket välspelat, och framförallt gör barnen en riktigt bra insats. Handlingen är viktig och ständigt aktuell, och ett par scener är ruggigt starka, i synnerhet när Anton vill visa barnen att våld inte löser några problem.

Med en ständigt smygande känsla av att allt kommer gå åt helvete låter dock Bier sin tro på människan vinna i slutet. Men med en ännu mörkare final skulle nog ett högre betyg kunna delas ut faktiskt. Mycket bra film likväl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.