Action Sci-Fi

Hunger Games

7

Det finns uppenbarligen något fascinerande med att leka med tanken att människor jagar människor för sin egen överlevnad och/eller för att det är ett kul spektakel med syfte att roa allmänheten eller jägaren själv. Den tidigaste filmen på detta tema kan vara ”The Most Dangerous Game” från 1932 (som jag inte sett själv än). Andra filmer med liknande innehåll är ”Running Man” efter Stephen Kings roman, en scifi-dystopi där Schwarzenegger deltar i ett brutalt TV-program för att möjligen bli frisläppt från fängelset eller dö på kuppen, och ”Flugornas Herre”, denna klassiker som inte är lika blodig men där gruppdynamik under svåra förhållanden dras till sin spets för de inblandade ungdomarna.

Den film som jämförts mest med ”Hunger Games” är dock den japanska Battle Royale som jag kanske minns var lite bättre än vad jag faktiskt tyckte när jag recenserade den. Får nog se om den tror jag.

Nåväl, ”Hunger Games” handlar i alla fall om en årlig tävling där några inte så lyckligt utvalda ungdomar väljs ut för att representera sina distrikt. Själva tävlingen går ut på att överleva helt enkelt på en bana med diverse vapen och annan utrustning är utplacerade. Under två veckor kan en hel del hända, några dör snabbt medan andra håller sig mer undangömda. Allianser skapas, och allianser spricker. Psykologiskt måste det vara något helt brutalt påfrestande, vilket också är det som gör filmen underhållande att se på också.

”Hunger Games” har stundtals en väldigt vacker atmosfär, närmast trolsk i vissa scener. Skådespelarna med Jennifer Lawrence (Winter´s Bone) i spetsen övertygar väl inte helt, men är ändå helt okej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.