Drama Komedi

Hysteria

6

En film om vibratorns historia verkar på pappret rätt kittlande, men slutresultatet här gav inte den tillfredsställelse som jag kanske förväntade mig.

”Hysteria” är dock en snyggt framställd film med fina kostymer och miljöer i England vid slutet av 1800-talet. Välbärgade damer drabbades vid denna tid osedvanligt ofta av hysteri, sannolikt på grund av att de inte hade så mycket att göra helt enkelt. Doktor Dalrymple (Jonathan Pryce) tillhandahöll botemedlet för detta vilket helt enkelt handlade om att stimulera kvinnornas könsorgan med handen tills hysterin försvann. En mycket uppskattad kur skall sägas.

Men detta synnerligen ansträngande jobb leder till att Dalrymples assistent doktor Granville (Hugh Dancy) uppfinner världens första vibrator så att doktorerna kan ta det lite lugnare och så att kvinnorna kan ta saken i egna händer så att säga.

Det finns några humoristiska höjdpunkter (när drottningen får en present till exempel) och också en intressant tillbakablick på hur kvinnor behandlades i den viktorianska eran. Gentlemännen såg det som sin plikt att överbeskydda allt vad de kunde medan en sansad människa istället såg hur närmast provocerande enfaldigt kvinnorna bemöttes. Dr Dalrymples dotter (Maggie Gyllenhaal) sätter i alla fall de inskränkta männen på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.