Drama TV-serie

I, Claudius

9

I detta epos från 1976 får vi stifta närmare bekantskap med några av världshistoriens mest spännande figurer. Kejsartidens Rom var en plats för maktkamper, intriger, dekadens och excesser lite blandat beroende på vem som råkade vara kejsare vid tiden. En sak står klart i alla fall, kejsare var ett av Roms mest dödliga yrken.

Dödades man inte av gift, växten belladonna verkade populär för detta ändamål, kunde man alltid kvävas eller mer traditionellt bli nedhuggen, ibland i ryggen och ibland så att huvudet trillade av. Oftast var det dessutom den närmaste släkten som anstiftade eller utförde dåden, girigheten efter makt var minst sagt stor.

Släktkrönikan baseras på en novell (från 1934) av Robert Graves skriven som en slags biografi av kejsar Claudius. Jag har inte läst boken, men jag har förstått att manuset till TV-serien följer novellen rätt väl. Och även handlingen verkar äga en historisk korrekthet.

”I, Claudius” är ett kammarspel med allt vad det innebär. Begränsat med avancerad scenografi och specialeffekter lyser med sin frånvaro. Däremot bjuds det å andra sidan på exceptionellt skådespeleri och dialogen är oftast sylvass.

Bullrige Brian Blessed inleder släktkrönikan som Augustus. Hans hustru spelas av Siân Phillips och hon har ett finger med i de flestas liv (och död). John Hurt gör ett fantastiskt porträtt av Caligula, fullständigt galen. Några andra kända skådespelare som dyker upp är Patrick Stewart och John Rhys-Davis.

Men det är Derek Jacobi i rollen som Claudius som är den stora behållningen. Han stammar och ses som en dåre och därmed inte som ett hot mot de andra med kejsarambitioner. När alla andra dör omkring honom hankar han sig kvar, inte sällan räddad av sin diplomatiska tunga. Och till slut blir Claudius själv ofrivilligt kejsare, hans mål för Rom är trots allt en republik.

I synnerhet som historieintresserad bör ”I, Claudius” bereda mycket nöje, så var det i alla fall för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.