Äventyr

Imaginarium of Doctor Parnassus

7

Terry Gilliam har en förmåga att skapa en fantastiskt stämning i sina filmer. Brazil, De tolv apornas armé och Fear and Loathing in Las Vegas är bra exempel på det. ”The Imaginarium of Doctor Parnassus” gör heller ingen besviken om det är en märklig upplevelse man är ute efter. Gilliam har ju alltid haft ett särskilt öga för det udda.

I denna film är det ett teatersällskap som kuskar runt och försöker sälja fantasier till folk som allmänt verkar förlorat gnistan och inbillningsförmågan. Parnassus, ledaren för sällskapet, har dessutom slagit vad med djävulen (spelad med bravur av Tom Waits), och om inte folk visar sig vara tillräckligt goda vinner djävulens hans dotter.

Det är riktigt snyggt i vanlig ordning och en fin saga, men filmen känns trots allt inte helgjuten. Kan säkert förklaras till stor del av Heath Ledgers bortgång som avbröt filmatiseringen med några månader. Efter att skruvat till manuset ytterligare plockade Gilliam in Johnny Depp, Jude Law och Colin Farrell som fick ta över delar av Ledgers roll i filmen. Ganska smart och de blir faktiskt dessutom riktigt porträttlika i de munderingar och smink som används.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.