Äventyr

Indiana Jones och jakten på den försvunna skatten

7

Steven Spielberg och George Lucas borgar för att en filmserie om en arkeolog blir både äventyrsrik och vackert utförd. För den första filmen ”Indiana Jones och Jakten på den försvunna skatten” är en kavalkad av hissnande strapatser där Harrison Ford verkligen antar rollen som den mycket fysiska arkeologen som inte tvekar att ge sig in mitt i händelsernas centrum.

Den här filmen har onekligen ett nostalgiskt skimmer över sig, och det är kanske det som gjort att den rankas som 18:e bästa film någonsin på IMDb. Så bra är den inte. Även om det är en nöjsam matiné tycker jag att det stundtals är en ganska osammanhängande historia. Inte så mycket rent händelsemässigt utan det är något i regin som gör filmen lite ryckig. Jag kan också skönja en viss dos av B-film i agerandet i vissa scener. Att göra bra actionkomedi är svårt och det är lätt för en skådis att passera gränsen för överspel.

Men oavsett eventuella brister så är det en mysig filmupplevelse. John Rhys Davies som Sallah är en skön lirare, och Ronald Lacey fungerar ypperligt som den sadistiske nazisten Toth. Och Harrison Ford är naturligtvis cool som Indiana Jones, snäppet coolare än Han Solo till och med. Han behåller hatten på i alla lägen.

Musiken av John Williams är inte helt olik musiken han gjorde för ”Star Wars”, och därför både pampig, passande och förevigt berömd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.