Action Äventyr

Indiana Jones och kristalldödskallens rike

3

Det är mycket som kan gå fel med en Indiana Jones-uppföljare. Trots att de första filmerna även dem har en hel del att önska rent filmmässigt har de trots allt ett nostalgiskt skimmer kring sig som beskyddar dem från alltför hård kritik.

Låt oss med den fjärde filmen för alltid skrapa bort detta skimmer och dissa den för den usla film det faktiskt handlar om.

Jordekorrar axlar Jar Jar Binks roll som fånigt inslag. Måste vara George Lucas som insisterat om denna ”humoristiska” komponent. Vet inte om de är inspirerade av Scrat i Ice Age, men det blir verkligen bara fånigt, knappast gulligt, när ekorrarna dyker upp för tredje gången.

Men jag hoppar för fort fram nu i min kritik känner jag. Filmtiteln måste ju ges en känga först. Det kan ju inte bli så mycket löjligare än ”Indiana Jones och Kristalldödskallens rike”, eller hur? Allt brukar låta häftigare på engelska men inte ens där funkar det: ”Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull”. En kristalldödskalle är helt enkelt för töntig. Och att då göra en hel film kring denna dödskalle är tämligen dömt att misslyckas.

Istället för att som brukligt tampas med nazister dammar de istället av det gamla rysshotet som också det känns pinsamt fantasilöst. Att spränga av en atombomb var dock lite snyggt. Men handlingen känns trist och filmen har ett uselt tempo.

Och ingen Sallah är med, bara det ger helt klart minus. Ändå har de lyckats knyta till sig kvalitetsskådespelare som Cate Blanchett och John Hurt, men de reduceras till menlösa B-skådisar i denna soppa. Shia LaBeouf spelar Indianas son och kallas Mutt. Mutt? Mutt!

Spielberg plockar in lite aliens från Närkontakt av tredje graden i slutet, ett slut som också det är spektakulärt dåligt förvisso. Men filmen är glädjande slut i alla fall.

Tragiskt nog är en ”Indiana Jones 5” på gång. Men de får iofs jobba hårt för att göra något som är sämre än denna dödskallefilm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.