Äventyr Krig

Inglourious Basterds

8

Efter att ha sett filmen som inspirerade Tarantino att göra ”Inglourious Basterds”, B-filmen med det snarlika namnet Inglorious Bastards från 1977, var förväntningarna ganska låga trots att Quentins film hyllats i allehanda forum. Men det visar sig att filmerna inte har speciellt mycket gemensamt.

Tarantinos film är uppdelad i kapitel där vi får följa några levnadsöden som till slut knyts samman i slutet. Det hela är en bländande blandning av våld och humor, drama och krig.

Vackra Melanie Laurent spelar den franska motståndskvinnan som får sitt livs chans att hämnas på Nazi-Tyskland. Soldaten Brad Pitt och hans galna gäng kör ett eget race i kriget i deras jakt på tyska skalper. På motståndarsidan hittar vi bland annat judejägaren Landa som spelas helt outstanding av Christoph Waltz. Hans blotta närvaro suger fullständigt tag i en, och Waltz vann en mycket välförtjänt Oscar för bästa biroll.

På det stora hela en skruvad komedi som stundtals tar allvaret på allvar. Jag tycker Tarantino slarvat betänkligt med sina senaste alster, filmer som egentligen skulle kunnat vara riktigt bra blir bara okej, men ”Inglourious Basterds” håller hela vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.