Komedi Sci-Fi

Iron Sky

8

Det känns som ganska mycket kan gå fel med en film om nazister i rymden även om bara ämnet självklart är lockande i sig. Men ”Iron Sky” parerar de flesta fallgropar tycker jag allt, och det med råge.

Det finska (!) filmmakarteamet har med glimten i ögat gjort en lysande parodi på framförallt tyskarna som hamnat lite snett i tillvaron. Detta med rymden som kuliss. Alldeles förträffligt. Att sen Laibach ansvarar för soundtracket gör det bara ännu bättre förstås.

Några germaner lyckades alltså vid Andra Världskrigets slut fly till månen. Där har de häckat tills nu då de återigen skall försöka ta över världsherraväldet. En ny generation nazister har vuxit upp som drillats väl av propagandamaskinen. Inte minst med hjälp av Charlie Chaplins ”Diktatorn” som klippts om till en hyllningsfilm till führern istället för tvärtom. I övrigt är det mycket Wagner och Götterdämmerung och allt annat vackert tyskt. Filmens retrofuturistiska design är mycket stilig. Klassiska om än något modifierade luftskepp i rymden exempelvis.

Rolig film som sagt. Skall jag klaga på något så är det väl lite bristfälligt skådespeleri här och var, men underhållningsvärdet är så pass högt att man bör ha överseende med det.

Här kan ni se Laibachs video till Under the Iron Sky.

One Reply to “Iron Sky

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.