Drama

It´s a free world

7

Ken Loach är inte rädd för att gestalta samhällets baksida och ta upp allehanda orättvisor och sociala problem. Om det så är i Storbritannien eller Nicaragua.

I ”It´s a free world” är det handel med människor som är temat. Kierston Wareing spelar Angela, en rekryterare på en firma som riktat in sig på att plocka hem billig arbetskraft till England från Polen, Ukraina och andra fattiga öststater. Hon blir dock avskedad och startar upp en egen rekryteringsfirma med kompisen Rose. Från början är det tänkt att de skall skapa en schysst verksamhet, men ganska omgående ruckar Angela på reglerna och börjar anlita papperslösa arbetare svart utan att betala skatt.

Angela är en komplex roll. Hon växlar mellan empati och egoism. I ena stunden hjälper hon en iransk familj utan tak över huvudet, och i andra ser hon till att vräka en hel husvagnscamping med flyktingar. Hon är mamma till en snart tonårig son, men låter hennes far och mor ta hand om honom bara till hon tjänat ihop tillräckligt med pengar.

Wareing gör en bra och trovärdig skådespelarinsats. Numera återfinns tydligen hon i den brittiska mataratonsåpan EastEnders om det nu är någon som ser på det. Ser ni någon som ser ut som en brittisk Carolina Gynning med ankmun och stora bröst är det hon.

Ken Loach har gjort en film där kapitalet ställs mot samvetet, och i det här fallet känns det som att marknaden vinner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.