Drama

Järnladyn

7

Att Meryl Streep låg bra till för en Oscar efter sin prestation i ”Järnladyn” var ingen högoddsare direkt. Hon gör en fantastisk gestaltning, och vad jag kan bedöma relativt porträttlikt dessutom.

Filmen är uppbyggd i nutid med en Thatcher som ser tillbaka på sitt liv på ålderns höst. Hon är numer tämligen dement och hon hallucinerar även om sin bortgångne make Denis (Jim Broadbent). Vi får i fragment följa hennes väg från grosshandlardotter till premiärminister, och i en konservativ värld slå sig fram som den första stora kvinnliga ledaren.

Filmen är väldigt välspelad och fint producerad, men manuset är ändå relativt tunt. Både Meryl och den mycket angenäme Broadbent lyfter filmen betydligt. Se gärna mer av Broadbent i Medan åren går.

Förövrigt borde de som sminkade Streep och Broadbent gamla anlitats att även sminka Leonardo DiCaprio i J. Edgar där han mest såg ut som ett bisarrt russin. Men visst, det är säkert svårare att sminka en 35-årig Leonardo till en trovärdig 70-årig J. Edgar Hoover än att sminka en 60-årig Meryl till en 85-årig Thatcher. Men en Oscar för makeup blev det för ”Järnladyn”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.