Action Drama

JCVD – I huvudet på Van Damme

6

Mannen, myten, menisken Jean-Claude Van Damme är en av de där som gör otäckt många filmer av minst sagt diskutabel kvalitet. Gillar man hans filmer är man sannolikt fan av Chuck Norris och Steven Seagal också, och det säger ganska mycket. Helt pantad action med andra ord.

På det glada 80-talet såg jag i alla fall några filmer av Jean-Claude, bland annat ”KickBoxer” och ”Bloodsport” som i genren ändå får sägas vara okej filmer. Genren är alltså ”Värdelösa filmer med meningslöst våld gjorda för hjärndöd ungdom”, så man är ju måttligt imponerad av Jean-Claudes skådespelarkarriär. Att han kan sin karate tvivlar jag dock inte på.

Att då bryta av sin rad med kicka-filmer med ett ganska självutlämnande slags drama är därför lite förvånande. I rollen som sig själv tampas han med en vårdnadstvist och den ena usla rollen efter den andra. Ekonomin är ansträngd och mitt i allt hamnar han i ett postrån. Det blir inte direkt bättre av att polisen tror att det är han som står bakom rånet.

Det finns vissa likheter med Wrestler med att ett avdankat vrak till människa porträtteras. Men ”I huvudet på Van Damme” blir mer intressant av det faktum att det faktiskt är huvudpersonen själv som spelar huvudrollen. Rent dramaturgiskt är höjdpunkten en sex minuter lång monolog där Van Damme på ett väldigt personligt sätt blottlägger sitt liv. I övrigt är det en rätt ordinär rånhistoria, men beaktar man helheten känns filmen i allra högsta grad sevärd. Även om Van Dammes fans som faktiskt på riktigt gillar hans vanliga filmer nog undrar vad det är frågan om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.