Drama

Julie & Julia

7

Julia Child är en matpersonlighet i USA som under 70- och 80-talet rönte stora framgångar som bland annat TV-kock. Handlingen i ”Julie & Julia” kretsar kring två parallella historier där vi dels från 50-talet får lära känna Julia och hennes första trevande försök att bemästra det franska köket och sedermera skriva en bok om detta, dels i någorlunda nutid träffa en tjej vid namn Julie som med Julias receptbok som ledstjärna skapar en blogg där hon skall testa varje recept under ett års tid.

Som Julia ser vi Meryl Streep och hon är karismatisk som vanligt. Julia porträtteras som en mycket gladlynt och rak kvinna, väldigt speciell och målmedveten. Julie spelas av Amy Adams som fungerar helt okej som en lätt neurotisk kvinna med 30-årskris.

Filmen är en mustig må bra-film där framförallt scenerna med Meryl Streep är mycket uppfriskande. Ett kul grepp är att det vid ett tillfälle dyker upp en inklippt, autentisk sketch från Saturday Night Live där Dan Akroyd gör en hysterisk parodi på Julia Child (sök på YouTube och ni skall finna).

Både som blogg och som film är konceptet relativt gångbart. Kanske blir det en svensk variant med Ria Wägner som förebild istället? Det enda som krävs är en lämplig kokbok och en bloggare som har en massa fritid. Karin har förresten beställt Julia Childs bok på Ebay så vi skall botanisera bland recepten själva snart. Men någon matblogg orkar vi nog inte starta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.