Drama Krig

Kagemusha: Spökgeneralen

5

Måste erkänna att jag såg denna film när jag inte var som piggast. Akira Kurosawa må måhända förtjäna lite mer respekt än så, men å andra sidan tror jag att om filmen bara hade varit lite mer tempostark hade det inte varit något problem. Nu är detta en rätt seg historia vilket gjorde att jag faktiskt slumrade till lite då och då. Recensionen får därför ses med en nypa salt.

Storslagna scener är något av Kurosawas signum och det får man gott om i ”Kagemusha”. Framförallt episka slag med vimplar och samurajer. Går man inte igång på det blir det aldrig en riktigt bra film vill jag hävda.

Filmen är löst baserad på verkliga händelser i 1500-talets feodala Japan. Olika klaner kämpar om herraväldet över Kyoto-regionen, bland annat Takeda. När deras överhuvud dör används en dubbelgångare för att inte störa maktbalansen. Problemet är att dubbelgångaren är en oborstad tjuv och kriminell men som med tiden får lära sig att leva efter samurajernas hederskodex.

Filmen är lite för händelsefattig tyvärr så jag blir inte alltför engagerad. Kurosawas ”Ran” tror jag mer på, den har jag inte sett ännu. Dock skall jag vid tillfälle se om ”Kagemusha” så att jag mer utvilad ger den en rättvis bedömning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.