Äventyr Barn & familj

Kalle och Chokladfabriken (2005)

7

När jag först hörde att det skulle bli en remake på Kalle och Chokladfabriken tänkte jag att det här är ett jobb för Tim Burton. Och visst blev det denne fantastiske regissör som fick hedersuppdraget, för Kalle och Chokladfabriken är inget man får slarva med. Ända sen man som liten satt och lyssnade på Ernst-Hugo Järegårds härliga stämma till den illustrerade TV-serien och sedermera läste boken så har Kalle och Chokladfabriken ett visst mått av reserverat utrymme i mitt hjärta. För det är ju en fantastiskt saga, som Roald Dahl skrivit, som mellan raderna dryper av bitsk ironi och samhällskritik mot en alltmer hård och cynisk värld.

Hur är filmatiseringen då? Jo, lite som man kunde förvänta sig. Burtons version är en explosion av färger och med den trogne vapendragaren Danny Elfmans musik blir det en både visuellt och välljudande föreställning. Kalle spelas bra av den nya barnstjärnan Freddie Highmoore (som är lysande i Finding Neverland förövrigt), men det är väl Burtons alldelses specielle musa, Johnny Depp, som drar störst uppmärksamhet till sig. Och visst gör han en makalös uppvisning även denna gång. Man kan däremot fundera lite på om han egentligen passar så bra som Willy Wonka, jag blev lite bestört när man fick Micheal Jackson-vibbar av honom. Så vill man ju inte gärna känna. I filmen tas också en del upp av Wonkas besvärliga barndom och att det pga av det som han inte gillar föräldrar och familjeliv speciellt mycket. Detta känner jag inte igen från varken Ernst-Hugo eller boken, så det kanske är ett eget påfund av Burton? Nåväl, han kommer undan med det.

Men som jag tidigare sa så är filmen ungefär som man förväntat sig. Ser man filmen som en separat händelse är det en fantastisk, färgsprakande film och ett härligt äventyr. Nu känns det faktiskt lite avslaget tyvärr. Mycket bra producerat men det är någon nerv som saknas. Kanske är det Ernst-Hugo?

Extramaterialet är förövrigt digert, men innehåller mest interaktiva, relativt menlösa spel för barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.