Krig

Kellys hjältar

6

”Kellys hjältar” finns med bland de odödliga filmerna med handling förlagd kring Andra världskriget. En annan odödlig film är exempelvis Örnnästet och varför jag nämner just den filmen beror på att filmerna har samma regissör; Brian G. Hutton. Clint Eastwood spelar framstående roller i båda filmerna dessutom.

”Kellys hjältar” får sägas vara en blandning av krig och komik. Det finns en hel del högst medvetna humoristiska val. Den förlöjligade generalen som vädrar morgonluft när han får höra talas om ”hjältarnas” framsteg och blir alldeles till sig i brallan exempelvis. Vi har också förstås filmens stora behållning, Donald Sutherlands karaktär pansarvagnshippien Oddball, som är fullständigt lysande rolig, men som knappast kan tänkas vara verklighetsbaserad (men historien är tydligen baserad, om än sannolikt väldigt löst, på en riktig händelse). Vi har också den dråpliga situationen där Kelly (Clint Eastwood) ställer sig redo för en duell fast med den lilla, lilla egenheten att hans revolver står mot en Tiger-pansarvagn! Scenen är också kryddad med klassisk western-musik.

Filmen är lite slö i början men den tar sig. Pansarvagnstysken är dessutom värd extrapoäng så som han ser ut med sin lätt drogade look. Handlingen som sådan är dock ganska tunn och trots Oddballs repliker får det bli en sexa i betyg.

Annars kan väl tilläggas att “Kellys hjältar” är ett stående inslag på rollspelskonventet Gothcon. I ett enormt figurslag, där hela staden handlingen utspelar sig i är uppbyggd, har man möjlighet att spela en av karaktärerna, tysk såväl som allierad. Har testat en gång som tysk, men dog tyvärr relativt omgående (slaget kan pågå en hel helg annars).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.