Äventyr Drama

Kingdom of Heaven

6

”Kingdom of heaven” är inte helt olik Gladiator i sin utformning. Regissören Ridley Scott, som ju gjort båda filmerna, väver också här ihop historiska fakta med fiktion, här med korstågen och kriget om Jerusalem som kuliss. Jag tycker nog att filmen innehåller lite väl mycket fiktion för att jag skall tycka att ”Kingdom of heaven” lyfter till några högre höjder. Rent historiskt sett så lär ju inte Balian varit en smed exempelvis (månne fattade Orlando Bloom tycke för smedsyrket i Pirates of the Caribbean så att han fick Scott att välja denna profession även i denna film?), och Balians och Sibyllas kärlekshistoria är ju enbart Hollywood-kosmetisk underhållning. Men själva slagen håller säkerligen någorlunda för en historisk granskning. Dessutom är de ju mäkta underhållande, helt klart i Sagan om Ringen-klass. Nästan så att man får lite Minas Tirth- eller Helm´s Deep–vibbar vid belägringen av Jerusalem.

Skådespeleriet håller helt klart en kompetent standard, men innehåller lite för lite nerv för att anses vara riktigt bra.

Musiken i bakgrunden är aldrig dålig, men så här i efterhand är det väl kanske inget som man kommer ihåg. Ljudmässigt totalt inklusive ljudeffekter övertygar dock filmen. Operakompositionen som dyker upp ibland är jag i alla fall rätt övertygad om är samma som jag uppmärksammade i Hannibal senast. Mycket vackert stycke.

På det hela taget är ”Kingdom of heaven” en stabil bioupplevelse, men lite för stel och ryckig för att jag skall tycka att filmen totalt sett kan få ett högt betyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.