Barn & familj

Kirikou och den elaka häxan

7

Det är skönt att som motvikt till Disneys förvisso spektakulära filmer ibland kunna dra sig tillbaka och njuta av produktioner av lite annorlunda snitt. ”Kirikou och den elaka häxan” är en fransk tecknad film som tar avstamp i afrikansk miljö och berättarkultur. För att jämföra med amerikansk film får man här en tankeväckande historia skapad med små medel. Specialeffekter lyser med sin frånvaro, men det är på inga sätt ett mörker.

Kirikou är en väldigt företagsam och nyfiken pojke som tar sitt ansvar när hans by terroriserar av en elak häxa. Alla män har försvunnit, kvinnorna är rädda och de andra barnen är oförmögna att göra något. Istället står byns hopp till den lille, lille pojken som med en dåres envishet och ett hjärta av guld nystar upp den förbannelse som vilar på folket. Befriande nog målas inte allt i svart eller vitt. Verkligheten är alltid mer nyanserad än så och det är därför skönt att det även är så i sagans värld.

Det är lite synd att DVD-utgåvan inte är textad, vilket gör att man missar det franska originalljudet och får köra svenskt. Å andra sidan är det en tecknad saga, vilket gör det inte riktigt lika jobbigt. Finns även en uppföljare ser jag (”Kirikou och vilddjuren”), men den verkar vara svår att få tag på. Jag skall dock göra ett försök.

En parentes: Visst är det lite ovanligt att se robotar som ett inslag i en afrikansk berättelse, men det är säkerligen för att man är något inskränkt i sitt västerländska tänkande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.