Drama

Knife in the Water

8

Det inte alltför lyckliga paret skall ut på en dagstur med segelbåten. Käbblandes på vägen till hamnen råkar de nästan köra på en kille. Kanske av skuldkänslor men också av en mystisk fascination för killen plockar de upp honom och han får åka med. När paret väl lägger ut båten bestämmer de sig även för att han skall få följa med på deras dagstur på havet. Det hela är lika märkligt som det låter, och den ödesmättade stämning som skapas är filmens stora behållning. Både stämning och miljö är väldigt likt det man hittar i ”Lugnt vatten” förövrigt som gav en av de större psykologiska filmupplevelserna när jag växte upp.

”Kniven i vattnet” är Roman Polanskis första långfilm och det är en lysande debut. Filmen är gjord i Polen med en minimal budget och bara tre skådespelare, men det är inget hinder för att skapa stor konst. Fotot är mycket estetiskt. Filmen innehåller också knivleken a la Bishop i Aliens. Vet inte om Polanski var först med det i filmhistorien?

En ganska rolig anekdot är att Polanski ville spela den unge killen men inte ansågs snygg nog. Polanski fick dock dubba rösten eftersom den snygge killens röst inte ansågs bra nog. Så kan det gå.

Måste också avslutningsvis uttrycka lite avsky mot översättaren då det uppenbart var en hel del repliker som inte översattes. Min polska är lite för obefintlig för att förstå något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.