Komedi

Ladykillers (2004)

6

Coens ”Ladykillers” blir liksom deras tidigare O brother, where art thou? en slags hyllning till den amerikanska södern, åtminstone är handlingen förlagd där. Utspelad i nutid, men helt klart med vibbar av 60-tal och svunna epoker (barocken!).

I centrum av filmen återfinner vi den excentriske professorn G. H. Dorr (Tom Hanks), en man med en munsvada som får den mest verbala att verka tystlåten. Han flyttar in hos den gamla änkan Marva Munson under förevändning att musicera klassiska kompositioner med sin ensemble i källaren. I själva verket gräver Dorr och hans kompanjoner en tunnel till ett närliggande kasino vars pengar självklart är det som lockar.

Inte någon av Coens bästa, men det bjuds på en ganska härlig humor och det är njutbart att bara höra Hanks rollfigur prata. Sen är tanten Munson ett rejält rivjärn till kvinna dessutom. Att min personlige favorit J.K. Simmons återfinns i skådespelarlistan är också ett plus.

Detta är en nyfilmatisering av en engelsk förlaga från 1955 med Alec Guinness och Peter Sellers i huvudrollerna. Har inte sett den själv, men enligt IMDb har den tidigare filmen ett betydligt bättre betyg än Coens version.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.