Barn & familj

Laputa – Slottet i himlen

9

Nästan lite tröttsamt att hylla Hayao Miyazaki efter att sett hans animerade filmer, men de är också högst briljanta på många vis.

”Laputa – Slottet i himlen” är en fartfylld historia som bjuder på en jakt utöver det vanliga. En liten flicka jagas av både pirater och armén som vill komma åt hennes sten som gör det möjligt att flyga och som visar vägen till slottet i himlen, en mytomspunnen stad som flyger bland molnen. En modig pojke kommer till hennes undsättning och tillsammans kämpar dem sida vid sida.

Miyazaki brukar gilla att ha med pirater i sina filmer och de är sällan speciellt ondsinta. Inte heller här, alla blir goda vänner som vanligt. Befriande att piraternas överhuvud är kvinna också. I övrigt är det som sagt mycket action, färgglatt förstås och så dyker det upp forntida robotar. Och ekorrar.

Laputa är väl inte det bästa namnet kanske på en animerad film (ni som kan spanska förstår), och tydligen var Miyazaki helt ovetande om det. Han tog namnet från den flygande ön i ”Gullivers resor” med samma namn. Jonathan Swifts namn var säkerligen mer medvetet valt som den satiriker han var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.