Action Drama

Leon

9

”Leon” är på många sätt en mäktig upplevelse.

För det första är personporträtten helt underbara. Jean Reno och Natalie Portman (bara 11 år vid inspelningen!) utvecklar en vänskap som balanserar på gränsen till en förbjuden kärlek. Gary Oldman som skurk är verkligen också i sitt esse med en närvaro som få skådespelare kan uppbringa.

För det andra är handlingen otroligt vacker. Karaktären som städaren Leon är ett utmärkt exempel på en introvert och relativt enkelspårig människa som under resans gång växer till en omtänksam och mysig person (måhända att han förklarar sin kärlek ganska våldsamt men hej, det mesta är ju självförsvar). Mathilda i sin tur är den tuffa tjejen från svåra hemförhållanden som också hon värderar kamratskapen med den udda Leon högt. De är dessutom ganska ensamma mot resten av världen så de har inte mycket till val.

Luc Bessons parhäst Eric Serras musik är underbar i kombination med ett mycket bra soundtrack med Björk exempelvis.

Den enda möjliga invändning jag har är att det inte är speciellt trovärdigt att DEA skulle ha sådana vildhjärnor anställda. Det förefaller något absurt. Men i sammanhanget är det ganska enkelt att bortse från det.

Luc Besson har verkligen skapat ett mästerverk med förträffliga skådespelare, underfundig dialog och vackra scener. Så mycket mer kan man inte begära. Det skulle vara ett glas mjölk i sånt fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.