Krig

Letters from Iwo Jima

6

”Letters from Iwo Jima” är Clint Eastwoods parallellfilm till Flags of our Fathers. Här får vi se hur slaget på Iwo Jima skildras ur japanernas synvinkel (eller åtminstone Eastwoods tolkning av japanernas synvinkel).

Jag utgår från att filmen faktiskt baseras en del på just brev som soldaterna skickade till fruar och annat folk, men det framgår aldrig helt och hållet vad som är vad. Det spelar inte heller så stor roll ärligt talat.

Det blir onekligen svår att ainte jämföra dessa två filmer och utan att vara alltför begeistard över någon egentligen så håller jag ”Letters from Iwo Jima” något högre. Den känns mer gedigen på något sätt. Det är mycket bra skådespeleri från Ken Watanabe (general Kuribayashi), Tsuyoshi Ihara (baron Nishi) och de andra, och fotot och specialeffekter är det absolut inget fel på.

Som händelse betraktat borde slaget om Okinawa vara mer intressant att skildra då den ön visade sig vara det sista riktiga slaget. Utgången var förvisso relativt klar då, USAs krigsmakt var alltför överlägsen, och efter Okinawa och två atombomber var kriget slut. Men det är klart, Clintan hade ju en idé med flaggan på Iwo Jima och allt så låt gå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.