Äventyr Komedi

Liftarens guide till galaxen

4

Att göra film av ”Liftarens guide till galaxen”-böckerna är naturligtvis mer eller mindre ett självmordsuppdrag för mycket riskbenägna regissörer, åtminstone med en modest budget med jordmått mätt som man får anta är fallet här. Men nog borde de väl dock lyckas med någon scen i alla fall kan man tycka och visst, det har de väl också gjort. Men det känns ganska blaskigt ändå. Det tänder liksom aldrig till, varken humoristiskt eller visuellt (även om vogonerna ändå var någorlunda påkostade).

Positiva saker med ”Liftarens guide till galaxen” anno 2005 är Marvin med Alan Rickmans sedvanligt avslagna, aristokratiska röst och… ja, inte så mycket mer egentligen. Det är ju inte filmen som är bra, det är ju böckerna. Och när det råkar vara lite roligt i filmen är det ja, just det, roligt därför att det var roligt i böckerna.

Extramaterialet innehåller bland annat en del raderade scener som för min del gärna kunde varit med, i synnerhet mostly harmless-scenen som ju är väldigt kul egentligen (återigen helt enligt boken dock). Så föga överraskande blir domen, läs böckerna istället. Om och om igen om ni nu orkar. Den här filmen orkar man nog inte se igen i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.